Sezona smeti

LRM_EXPORT_20170116_160905.jpgSezona smeti, ki jih morski tokovi s pomočjo močnih vetrov naplavi na obalo Balija, traja od Decembra in tja do Februarja. Dnevno naj bi naplavilo po 20ton in več plastike. Plastična embalaža, ki doseže obalo na Baliju, priplava predvsem z dveh najbolj naseljenih Indonezijskih otokov, Jave (141 milijonov) in Sumatre (51 milijonov prebivalcev). Sicer pa tudi na Baliju ne zaostajajo po smetenju in uporabi plastične embalaže, saj se je dnevno zavrže 680kubičnih metrov, kar je kot 14.nadstropna stavba.

Na tej plaži na fotografijah, Pantai Jimbaran, nekaj ljudi veselo zbira plastenke in zamaške, katere kasneje prodajo za reciklažo, kar ostane, po večini so to vrečke in ostala embalaža, pa pridejo s tovornjaki in odpeljejo, ali pa lokalci zažgejo. Zažigajo, ker niso ozaveščeni o škodljivosti takega početja. Če plastiko sežigamo, nastane plin dioksin, ki je eden od dvanajstih za okolje najbolj škodljivih obstojnih organskih onesnaževal ali ‘POP’ (persistant organic polutants). Sežiganje plastičnih mas povzroča onesnaženje zraka, vode in hrane.

Nepredstavljivo, kako zasvinjan imamo naš planet.

Dajmo ga narediti sebi, sploh pa našim zanamcem bolj čistega.

DelI, komentiraj, karkoli, da doseže objava še koga.  Bolje, da vas doseže objava, kot pa s časoma smeti, kot na fotografijah.

Advertisements

One thought on “Sezona smeti

  1. Holy shit! Pretty scary. Can easily imagine the part of plastic that will degrade in the ocean and will contaminate fishes, turtles, etc.. Is that happening mostly in Jimbaran or is that on all coastlines in Indo…? I don’t recall that 15 years ago!
    Interesting blog by the way!

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s