Pred potovanjem

 Ko se odločimo, da gremo na potovanje v do sedaj nam neznano državo, se je pametno pozanimati, kakšne dokumente potrebujemo. 

Za Indonezijo se potrebuje potni list, ki je veljaven še vsaj pol leta na dan vstopa v državo. Za bivanje, daljše od 30.dni je potrebno predhodno pridobiti vizum. Vizuma se kasneje ne da spremeniti v druge oblike dovoljenj za bivanje. 

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.
 
Indonezija je del pacifiškega ognjenega obroča, ki je znan po številnih potresih in vulkanskih izbruhih. Odsvetujemo planinarjenje oz. trekking po delujočih vulkanih in v njihovi okolici ter v deževnem obdobju. Svetujemo redno spremljanje informacij krajevnih sredstev javnega obveščanja ter priporočil krajevnih oblasti.
 Državo pogosto prizadenejo poplave, še posebno v deževnem obdobju, ki traja od oktobra do marca. Zaradi poplav je običajno oviran promet. Večje količine dežja lahko sprožijo tudi zemeljske plazove.

Ob indonezijski obali so močni morski tokovi, zaradi katerih imajo lahko pomorščaki ali plavalci težave. To še posebej velja za obale ob Indijskem Oceanu, ki so priljubljeno letovišče deskarjev in jadralcev na deski.
 

Plovba v majhnih plovilih med otokih je lahko nevarna zaradi nenadnih neurij ter omejene navigacijske opreme. Odsvetujemo samostojno plutje ali plutje z nezadostnim številom posadke. Občasno poročajo o napadih na ladje v indonezijskih teritorialnih vodah.
 Zaradi številnih nesreč svetujemo posebno pozornost pri potovanju s trajekti in ladjami.
 

Za vožnjo po Indoneziji potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Disciplina na cesti je zelo slaba, poleg tega je na cestah ogromno vozil. Zaradi velikega števila prometnih nesreč, svetujemo najem osebnega voznika ali najem avtomobila z voznikom.
 

Svetujemo, da imate s seboj vedno osebni identifikacijski dokument.

 Posedovanje, uporaba, trgovanje in izdelava drog so po indonezijski zakonodaji huda kazniva dejanja. Za uporabo ali posedovanje tudi majhnih količin droge kot je marihuana ali ecstasy je zagrožena zaporna kazen, daljša od štirih let. Preprodajalci in uporabniki trdih drog, kot je kokain ali heroin, so lahko obsojeni na smrtno kazen. Policija pogosto izvaja preglede v priljubljenih turističnih letoviščih in lahko zahteva preiskavo urina ali krvi, v kolikor pri osebi obstaja sum uživanja drog.
 Igre na srečo so v Indoneziji prepovedane.
 

Svetujemo spoštovanje krajevnih kulturnih in verskih običajev ter zakonodaje. Ob tem želimo popotnike opomniti, da v Banda Acehu, na otoku Sumatra, velja šeriatsko pravo, prav tako deluje moralna policija.

Po poročilih prihaja v Indoneziji do zastrupitev z metanolom, ki se včasih končajo tudi s smrtjo. Do zastrupitve z metanolom pride pri uživanju alkoholnih pijač, ki jih proizvajajo lokalne kriminalne skupine in so na prodaj v barih, trgovinah ter hotelih v priljubljenih turističnih krajih kot so Bali, Lombok in Sumatra. Svetujemo izredno pozornost pri nakupu alkoholne pijače, saj so ponaredki zelo dobri (steklenice ponarejenih alkoholnih pijač so lahko videti povsem pristne). Prav tako prihaja do zastrupitev z metanolom pri uživanju lokalnega riževega ali palminega žganja (arak).
Svetujemo, da budno spremljate pripravo vašega koktajla in da ne puščate svojega kozarca pijače brez nadzora, saj se v klubih in nočnih lokalih dogaja, da v pijače stresejo droge.
 

Mnoge živali (psi, mačke, opice ipd.) na Baliju so okužene s steklino. Okužba s steklino se lahko konča s smrtjo. Odsvetujemo stike z živalmi.
 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti

(vir: ministrstvo za zunanje zadeve)

 Budget: Jasno si začrtajte vnaprej, kakšen je vaš budget in koliko ste pripravljeni plačati za nočitve, izlete,…

Zelo veliko ljudi je zmotno informiranih oz imajo napačno predstavo o cenah, sploh za prenočišča. Vile na Baliju, na plaži s privat bazenom za 30eur na noč, žal ne obstajajo, ampak je cena 10kratnik in več. Cene gredo v visoki sezoni navzgor. Tudi sama lokacija je zelo velik dejavnik. V Kuti naprimer se dobijo sobe, blizu plaže za cca 30eur na noč za dve osebi, ampak je velika verjetnost, da bo vaš spanec moten, zaradi številnih lokalov v okolici, ki so odprti dolgo v noč, ali bo pa nastanitev zmahana. Če ste žurerji, super, če pa iščete mir in tišino, bo pa potrebno seči globje v žep, ali pa izbrati drugo lokacijo, ki so malo bolj oddaljene od plaž in glavnih ulic.

Za družine: dodatna ležišča so prava redkost. Otrok do dveh let ima po navadi bivanje zastonj, ampak to pomeni, da spi v zakonski postelji pri starših, ali pa se bookira družinska soba oziroma soba z dvema ležiščema, v kolikor želite, da vaš malček spi sam, ampak to ceno spet vzdigne. 

Če zajtrk ni vštet v ceno prenočišča, ga običajno zaračunajo 50.000rp (cca 3.5eur) na osebo. 

Najem avtomobila: Mednarodno voznisko dovoljenje, cena od 250.000rp navzgor. Odvisno od tipa avtomobila. 

Najem skuterja od 5eur dalje.

Vstopnine so za tujce vedno višje, kot za domačine in pri vstopninah se ne da zbijati cen (safari naprimer). 

Hrana je spet odvisna od lokacije in vaših želja. V zahodnjaških restavracijah so cene zelo podobne našim. Pizza naprimer okoli 100.000, tudi 150.000rp, pivo od 30.000-50.000. V lokalnih restavracijah oziroma Warungih so cene precej nižje. Le paziti je potrebno, da vam pripravijo svežo hrano.

Deževna doba na Baliju traja od začetka Novembra do konca Februarja. Kaj to pomeni? Ja, lahko dežuje 14dni skupaj. 

Sam sem vam lahko v pomoč pri iskanju nočitev, vem že za kar precej preverjenih nastanitev, pri najemu skuterjev ali avtomobilov, pri iskanju dnevnih ali večdnevnih izletov, iskanju šoferjev ali pa v pomoč pri bookiranju speedboatov za obisk Gilijev. Le jasno mi povejte dan prihoda, koliko dni, vaš budget, ki ste ga pripravljeni plačati za nočitev, pa skupaj najdemo najboljšo opcijo za vas. Lahko pa naredimo tud kakšen skupen izlet, foto trip, foto tečaj, kar je trenutno mogoče samo po Baliju, kmalu bo pa program narejen za Javo in Bali skupaj.

Kontakt : Fb Domen Dolenc , whatsapp: +628523868955 , mail: fotodolenc(at)gmail.com

Se vidimo na Baliju!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s